You are here
Home > Barnsley > Prestigious project for Cutting Technologies at the UK’s new home for contemporary design

Prestigious project for Cutting Technologies at the UK’s new home for contemporary design

Photograph by Luke Hayes, courtesy of the Design Museum

 

Yorkshire laser expert, Cutting Technologies has played its part in helping to create a stunning pavilion at the newly relocated Design Museum, London.

The work was commissioned as part of the annual Designers in Residence programme, which sees emerging designers provided with the time and space to reflect, research and consider new ways of practicing.

The pavilion has been designed and assembled by Clementine Blakemore in partnership with the Royal College of Art who, as part of a co-construction, developed the pavilion in response to this year’s theme – Open.

Designed in partnership with engineering firm, Structure Workshop, the pavilion is now on display and forms part of the inaugural programme at the Design Museum, which re-opened in its new home on Kensington High Street on 24th November.

Using 6mm aluminium, Cutting Technologies laser cut bespoke connection pieces which secure the ‘double curve’ hyperbolic paraboloid beech roof. When joined together, the shape resembles that of a tent in the park – a nod to the roof inside the museum, originally designed by architects RMJM in 1962.

Jane Robinson, director and co-founder of Cutting Technologies, said: “This was a fantastic, collaborative project to work on, in one of the most important locations for the UK design industry. The pavilion showcases how intelligent structure and engineering can be used to create something aesthetically outstanding and design-led when a team of experts come together.

“The project combines creativity, artistic knowledge and pure engineering skill – something we aim to bring together at Cut Tec – so we were only too happy to help on a pro-bono basis when approached by Clementine.”

Clementine Blakemore said: “It has been a real privilege to work at the Design Museum, particularly at this moment of transition into its new home; the fact that our pavilion was being built as the renovation of the Museum was still underway meant there was an exciting and productive atmosphere.

“The combination of curatorial input from the Museum, creative and imaginative engineers, a very skilled carpenter, and twelve engaged post-graduate design students from the RCA, allowed the project to become a really fertile ground for learning and exchange for everyone involved.”

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top